sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Mausteisen lämmittävä, ihana lihakeitto

Kylminä talvipäivinä sopii paremmin kuin hyvin lämmittävät keitot ruuaksi. Vitamiineista ja muita hivenaineista on talvella pulaa ja mm. raakana poimitut ja rahtilaatikossa kypsytetyt banaanit ei kauheasti tilannetta auta. Mielestäni paras keino on käyttää niitä aineksia mitä suomessa on aina käytetty talvella, eli juureksia, jotka säilyvät hyvin.

Toki meilläkin käytetään kasvihuonetomaatteja aina silloin tällöin sekä ulkomailta rahdattuja paprikoita ja hedelmiä. Ja mausteet ovat kaikkea muuta kuin perinteisiä :D Mutta kuitenkin, askel aina oikeaan suuntaan :D 

Hyvän lihakeiton salaisuus on pitkä hidas kypsennys sekä itse pilkotut juurekset. Kun kerran keittelee itse pilkotuista juureksista keiton, tuntuu pyhäinhäväistykselle käyttää pakastekeittojuurespusseja. Hintaa tämän keiton juureksille tuli n. 3e kun cittarista hain.

Lämmittävä lihakeitto

Kuva on ehkä vähän ankea, mutta keitto oli niiiiiin hyvää.

3l vettä
500g naudan kulmapaistia (keittolihaa)
2sipulia
2valkosipulin kynttä
vajaa kg perunoita
2 ISOA porkkanaa (tai kolme pientä) 
150g selleri
1 palsternakka (n 80g) 
250g lanttua
suolaa
2rkl voita
1 rkl mauste ja mustapippureita (kokonaisia) 
2 lihaliemikuutiota
2rkl sweet chili-kastiketta 
1tl Worcesterkastiketta
3 laakerinlehteä
1rkl persilijaa
1 prk tomaattipyrettä

 Laita vesi kattilaan ja kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää lihaliemikuutiot. Leikkaa liha suikaleiksi tai kuutioiksi ja paista 1rkl voita pilkotun sipulin ja valkoipulin kanssa kauniin ruskeaksi. Lisää sitten ne kiehuvaan veteen ja kuori mahdollinen tuleva vaahto vielä pois.Sitten joukkoon laakerinehdet ja pippurit. Anna kiehua noin 30min. Kuori ja pilko sillä aikaa juurekset. 

Kuullota juurekset 1rkl:ssa voita kun liha on noin 30min kiehunut ja laita sitten juurekset ja muut mausteet paitsi tomaattipyre ja persilija keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 40min. Maistele tarviteeko enempi suolaa tai muita mausteita ja lisää sitten tomaattipyree ja persilija. Anna muhia miedolla lämmöllä vielä 20min ainakin. Mitä pidempään, sen parempaa tulee. Juurekset irroittavat pitkään kypsyessään tärkkelystä joka saostaa liemen mukavan paksuksi ja maukkaaksi. 
Jos olisi ollut, olisin saattanut laittaa vielä lusikallisen ranskankermaa keiton pinnalle, mutta hyvää oli ilmankin :)


Peruna, porkkana, lanttu, selleri ja palsternkka odottaa pataan pääsyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

marinblogi@gmail.com